JABOLE ONLINE - WORTAL ALKOHOLOWY. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez
dodaj do ulubionych  :::  ustaw jako stronę startową   
 JABOLE ONLINE 
M E N U
STRONA GŁÓWNA
jabole online
JABOLE
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 NAJGORSZE 5
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
NALEWKI
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
KNAJPY
 KNAJPY W
   CZ-WIE

 WASZE KNAJPY
jabole online
jabole online
WYTWÓRNIE
 TOP 10
jabole online
GALERIE
 GALERIA 1
 GALERIA 2
 FOTOSTORY
   Z ZABRZA

 WINGILIA U
   DAVE'a

 IMPREZA W
   CHECHLE

 KUBA W CZ-WIE
 WASZE ZDJĘCIA
 CRAVAT Z EKIPĄ
jabole online
jabole online
INNE
 KONKURS!
 TAPETY
 ZAMÓW NASZĄ
   PŁYTĘ CD

 GRA W JABOLE
 WYRÓB WINA
 ANKIETA
 WYNIKI ANKIETY
 UMÓW SIĘ NA
   WINO

 KSIĘGA GOŚCI
 CHAT ROOM
 POWIADAMIACZ
 SUBSKRYPCJA
 LINKI
 O NAS
 KONTAKT
jabole online
Z L E W A N I E   M Ł O D E G O   W I N A
jabole online
      Gdy fermentacja cicha kończy się a na dnie naczynia zaczyna tworzyć się osad drożdżowy, przyszedł czas, aby po raz pierwszy ściągnąć nasze młode wino znad osadu. Zbyt długie pozostawienie wina nad osadem jest bardzo niekorzystne ze względu na kilka spraw:
  • Drożdże znajdujące się w osadzie po pewnym czasie ulegają rozkładowi, wydzielając pewne substancje nadające winu posmak drożdżowy,
  • Wina za długo trzymane nad osadem mętnieją i zmętnienie to jest trudne do usunięcia,
  • Wina czerwone potrafią w tej sytuacji 'zrzucić' swój barwnik.

      Okres przechowywania wina nad osadem powinien być tym krótszy, im wino słabsze i temperatura wyższa. W praktyce pierwszego ściągnięcia wina znad osadu dokonuje się:

  • Wina lekkie - po 3-5 tygodniach,
  • Wina średnio mocne - po 4-8 tygodniach,
  • Wina mocne - po 8-16 tygodniach.

      Po zlaniu wina znad osadu tempo fermentacji cichej jeszcze bardziej spada, aż zupełnie ustaje. Wino należy ściągać znad osadu jeszcze kilka razy, aż stanie się ono zupełnie klarowne.

      Ściągania wina znad osadu dokonujemy wężykiem np. igielitowym, zanurzając jeden z jego końców w naczyniu a winem, tak aby jego końcówka nie dotykała do osadu. Naczynie z winem stawiamy wyżej, niż drugie naczynie do którego będziemy przelewać wino (o tej samej lub większej pojemności). Następnie zasysamy wino przez wężyk igielitowy (można trochę wypić przy okazji) i kierujemy wylot wężyka do naczynia umieszczonego niżej. Delikatność i pewna ręka to coś co bardzo się przyda przy tej operacji. Chodzi w niej o to, żeby ściągnąć jak najwięcej wina i przy okazji nie poruszyć przy tym osadu. Tylko ćwiczenia mogą tutaj pomóc w uzyskaniu dobrych wyników. Nic nie szkodzi jeśli osad się poruszy i zaciągnie do dolnego naczynia - trzeba będzie tylko jeszcze raz powtórzyć zabieg po paru dniach, gdy osad znowu się uleży.

     Osad pozostały po lewarowaniu można przefiltrować i uzyskany płyn odstawić w innym naczyniu do dalszego klarowania jako wino gorszej jakości.


Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy