JABOLE ONLINE - WORTAL ALKOHOLOWY. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez
dodaj do ulubionych  :::  ustaw jako stronę startową   
 JABOLE ONLINE 
M E N U
STRONA GŁÓWNA
jabole online
JABOLE
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 NAJGORSZE 5
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
NALEWKI
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
KNAJPY
 KNAJPY W
   CZ-WIE

 WASZE KNAJPY
jabole online
jabole online
WYTWÓRNIE
 TOP 10
jabole online
GALERIE
 GALERIA 1
 GALERIA 2
 FOTOSTORY
   Z ZABRZA

 WINGILIA U
   DAVE'a

 IMPREZA W
   CHECHLE

 KUBA W CZ-WIE
 WASZE ZDJĘCIA
 CRAVAT Z EKIPĄ
jabole online
jabole online
INNE
 KONKURS!
 TAPETY
 ZAMÓW NASZĄ
   PŁYTĘ CD

 GRA W JABOLE
 WYRÓB WINA
 ANKIETA
 WYNIKI ANKIETY
 UMÓW SIĘ NA
   WINO

 KSIĘGA GOŚCI
 CHAT ROOM
 POWIADAMIACZ
 SUBSKRYPCJA
 LINKI
 O NAS
 KONTAKT
jabole online
P R Z Y G O T O W A N I E   M O S Z C Z U
jabole online
      Aby moszcz owocowy prawidłowo i szybko fermentował, należy go doprawić przez dodanie odpowiedniej ilości wody, cukru, czasem kwasu cytrynowego i pożywki. Po doprawieniu moszcz przelewa się do odpowiedniej wielkości naczynia fermentacyjnego, dodaje się wcześniej przygotowaną matkę drożdżową i zamyka naczynie korkiem z osadzoną w nim rurką fermentacyjną i odstawia się w ciepłe miejsce. Przy dodatku cukru do moszczu należy wziąć pod uwagę zawartość cukru w owocach oraz należy pamiętać, że z 1kg cukru uzyskuje się 0,6l alkoholu (pamiętać też należy, że w winie nie uzyskamy więcej niż 17-17,5% alkoholu, więc dodatek cukru powyżej 28% jest bezsensowny, chyba że chcemy mieć wino słodkie...). Korekcja kwasowości moszczu polega na dodatku odpowiedniej ilości wody (przy fermentacji w miazdze należy pamiętać, że dodano tam już pewną ilość wody, którą należy teraz odliczyć).

      Skąd wiedzieć, czy moszcz jest za kwaśny, czy nie? Prosta analiza alkacymetryczna pozwoliłaby określić zawartość kwasu, ale kto ją będzie wykonywać w domu...? Dla ułatwienia życia publikuję tabelę średniej zawartości kwasu w owocach, zawsze jednak trzeba wziąć pod uwagę, że zawartość kwasu zależy od odmiany owocu, nasłonecznienia, temperatury, stopnia dojrzałości owocu, dlatego wartości należy traktować tylko orientacyjnie. Przy okazji w tabeli zamieszczone są średnie zawartości cukru w owocach, którą to ilość należy odjąć od obliczonej ilości cukru jaką by trzeba dodać do moszczu, by uzyskać daną zawartość alkoholu.

rodzaj owoców zawartość cukru [%] zawartość kwasów [%]
agrest 7,0 1,9
borówki brusznice 8,7 2,0
brzoskwinie 7,8 0,8

czereśnie

10,0

0,8

gruszki

10,0

0,4

jabłka

10,0

0,7

jagody czarne

5,0

1,0

jeżyny

6,0

0,9

maliny

4,5

1,6

morele

6,7

1,3

pomarańcze

12,0

1,7

porzeczki czerwone 5,3-6,0 2,4
porzeczki czarne 7,0-8,5 3,0

poziomki

6,5

1,0

śliwki 9,3 1,0
truskawki 6,5 1,0
wiśnie 9,7 1,3

      Rozcieńczanie i dosładzanie moszczu: szczegółowe ilości wody i cukru jakie należy dodać do danej ilości moszczu podane są w szczegółowych przepisach. Ogólnie powiedziawszy, należy policzyć, ile wody trzeba dodać do moszczu, by uzyskać zawartość kwasów na poziomie około 0,9%. Następnie należy założyć, ile alkoholu chcemy uzyskać w naszym winie i znając proporcję 1kg cukru --> 0,6l alkoholu, przeliczyć ile na to trzeba cukru. Wiedząc, że 1kg cukru zajmuje w roztworze około 0,6 litra objętości, należy pomniejszyć obliczoną wcześniej ilość wody o objętość rozpuszczonego cukru. Następnie przygotować wszystkie składniki i wymieszać w odpowiednim naczyniu fermentacyjnym. Pamiętać należy, że jeśli chcemy uzyskać wino mocne (duży dodatek cukru), nie możemy dodać od razu całej ilości cukru i wody, lecz musimy ją podzielić na dwie lub trzy dawki, dodawane w odstępach kilkudniowych.

      Dokończenie doprawiania moszczu polega na dodaniu pożywki dla drożdży w ilości około 4g na 10l wina. Kto chce siarkować swoje wino, powinien dodać około 2g pirosiarczynu potasu na każde 10l wina.


Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy