jabole online
Aby moszcz owocowy prawidłowo i szybko fermentował, należy go doprawić przez dodanie
odpowiedniej ilości wody, cukru, czasem kwasu cytrynowego i pożywki. Po doprawieniu
moszcz przelewa się do odpowiedniej wielkości naczynia fermentacyjnego, dodaje się
wcześniej przygotowaną matkę drożdżową i zamyka naczynie korkiem z osadzoną w nim
rurką fermentacyjną i odstawia się w ciepłe miejsce. Przy dodatku cukru do
moszczu należy wziąć pod uwagę zawartość cukru w owocach oraz należy pamiętać, że
z 1kg cukru uzyskuje się 0,6l alkoholu (pamiętać też należy, że w winie nie uzyskamy
więcej niż 17-17,5% alkoholu, więc dodatek cukru powyżej 28% jest bezsensowny,
chyba że chcemy mieć wino słodkie...). Korekcja kwasowości moszczu polega na dodatku
odpowiedniej ilości wody (przy fermentacji w miazdze należy pamiętać, że dodano tam
już pewną ilość wody, którą należy teraz odliczyć).
Skąd wiedzieć, czy moszcz jest za kwaśny, czy nie? Prosta analiza alkacymetryczna
pozwoliłaby określić zawartość kwasu, ale kto ją będzie wykonywać w domu...?
Dla ułatwienia życia publikuję tabelę średniej zawartości kwasu w owocach, zawsze
jednak trzeba wziąć pod uwagę, że zawartość kwasu zależy od odmiany owocu,
nasłonecznienia, temperatury, stopnia dojrzałości owocu, dlatego wartości należy
traktować tylko orientacyjnie. Przy okazji w tabeli zamieszczone są średnie zawartości
cukru w owocach, którą to ilość należy odjąć od obliczonej ilości cukru jaką by
trzeba dodać do moszczu, by uzyskać daną zawartość alkoholu.
rodzaj
owoców |
zawartość
cukru [%] |
zawartość
kwasów [%] |
agrest |
7,0 |
1,9 |
borówki
brusznice |
8,7 |
2,0 |
brzoskwinie |
7,8 |
0,8 |
czereśnie |
10,0 |
0,8 |
gruszki |
10,0 |
0,4 |
jabłka |
10,0 |
0,7 |
jagody czarne |
5,0 |
1,0 |
jeżyny |
6,0 |
0,9 |
maliny |
4,5 |
1,6 |
morele |
6,7 |
1,3 |
pomarańcze |
12,0 |
1,7 |
porzeczki
czerwone |
5,3-6,0 |
2,4 |
porzeczki
czarne |
7,0-8,5 |
3,0 |
poziomki |
6,5 |
1,0 |
śliwki |
9,3 |
1,0 |
truskawki |
6,5 |
1,0 |
wiśnie |
9,7 |
1,3 |
Rozcieńczanie i dosładzanie moszczu: szczegółowe ilości wody i cukru jakie należy dodać do
danej ilości moszczu podane są w szczegółowych przepisach. Ogólnie powiedziawszy,
należy policzyć, ile wody trzeba dodać do moszczu, by uzyskać zawartość kwasów na poziomie
około 0,9%. Następnie należy założyć, ile alkoholu chcemy uzyskać w naszym winie i znając
proporcję 1kg cukru --> 0,6l alkoholu, przeliczyć ile na to trzeba cukru. Wiedząc, że
1kg cukru zajmuje w roztworze około 0,6 litra objętości, należy pomniejszyć obliczoną
wcześniej ilość wody o objętość rozpuszczonego cukru. Następnie przygotować wszystkie
składniki i wymieszać w odpowiednim naczyniu fermentacyjnym. Pamiętać należy, że
jeśli chcemy uzyskać wino mocne (duży dodatek cukru), nie możemy dodać od razu całej
ilości cukru i wody, lecz musimy ją podzielić na dwie lub trzy dawki, dodawane w
odstępach kilkudniowych.
Dokończenie doprawiania moszczu polega na dodaniu pożywki dla drożdży w ilości około
4g na 10l wina. Kto chce siarkować swoje wino, powinien dodać około 2g pirosiarczynu
potasu na każde 10l wina.
|