JABOLE ONLINE - WORTAL ALKOHOLOWY. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez
dodaj do ulubionych  :::  ustaw jako stronę startową   
 JABOLE ONLINE 
M E N U
STRONA GŁÓWNA
jabole online
JABOLE
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 NAJGORSZE 5
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
NALEWKI
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
KNAJPY
 KNAJPY W
   CZ-WIE

 WASZE KNAJPY
jabole online
jabole online
WYTWÓRNIE
 TOP 10
jabole online
GALERIE
 GALERIA 1
 GALERIA 2
 FOTOSTORY
   Z ZABRZA

 WINGILIA U
   DAVE'a

 IMPREZA W
   CHECHLE

 KUBA W CZ-WIE
 WASZE ZDJĘCIA
 CRAVAT Z EKIPĄ
jabole online
jabole online
INNE
 KONKURS!
 TAPETY
 ZAMÓW NASZĄ
   PŁYTĘ CD

 GRA W JABOLE
 WYRÓB WINA
 ANKIETA
 WYNIKI ANKIETY
 UMÓW SIĘ NA
   WINO

 KSIĘGA GOŚCI
 CHAT ROOM
 POWIADAMIACZ
 SUBSKRYPCJA
 LINKI
 O NAS
 KONTAKT
jabole online
O T R Z Y M Y W A N I E   M O S Z C Z U
jabole online

      Owoce po zważeniu należy przebrać, usuwając gałązki, szypułki i inne zanieczyszczenia. Następnie należy owoce umyć, a przynajmniej dobrze opłukać, rozdrobnić i wycisnąć z nich sok. Z wyciśnięciem soku jest w warunkach domowych zwykle największy kłopot. Można użyć sokowirówki, ale taki sok nadaje się zwykle do dalszego filtrowania, bo zawiera za dużo miąższu. Można użyć maszynki do mięsa ze specjalna przystawką lub oryginalnej prasy do owoców (jeśli ktoś ma takową).

      Czasem trzeba zastosować dodatkowe zabiegi, by wycisnąć z owoców sok z dobrą wydajnością. Są to:
  • Podgrzanie miazgi owocowej do 60oC i utrzymanie jej w tej temperaturze około 30 minut, po czym pozostawia się ją na kilka - kilkanaście godzin i tłoczy,
  • Maceracja - zabieg ten polega na pozostawieniu miazgi owocowej na kilkanaście godzin w spokoju; zabieg ten może być jednak niebezpieczny, ze względu na możliwość niekontrolowanego zafermentowania miazgi lub zarażenia jej bakteriami octowymi, szczególnie w gorące dni.

      Najlepszym chyba wyjściem z sytuacji, gdy mamy trudność z uzyskaniem soku z owoców, jest przeprowadzenie kontrolowanego zafermentowania miazgi owocowej. Zabieg ten posiada prawie same zalety i jedną podstawową wadę: możliwość zarażenia miazgi szkodliwymi drobnoustrojami. Są jednak pewne wytyczne, dzięki stosowaniu których można obniżyć ryzyko do minimum. Zalety stosowania fermentacji w miazdze to: łatwiejsze uzyskanie soku z owoców, lepsza ekstrakcja składników soku (barwnika, garbnika, ekstraktu), szybsza fermentacja, powstałe wino lepiej się klaruje.

Przeprowadzenie fermentacji w miazdze:
  1. Zmiażdżenie owoców (gołymi rękami, mikserem itp...),
  2. Dodanie do miazgi dobrze znanej ilości wrzącej wody i dokładne jej wymieszanie,
  3. Po wystudzeniu miazgi z wodą dodanie silnej matki drożdżowej i wymieszanie miazgi,
  4. Przykrycie naczynia z miazgą kawałkiem czystej tkaniny,
  5. Częste mieszanie miazgi w naczyniu, tak aby nie dopuścić do powstawania na powierzchni "czapy" z owoców unoszonych przez dwutlenek węgla.

      Fermentację w miazdze prowadzi się przez 2 - 4 dni i następnie należy oddzielić cząstki owoców od moszczu, co jest dość proste, nawet przy użyciu sitka wyłożonego gęstą tkaniną lub podobnego prymitywnego sprzętu...


Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy