JABOLE ONLINE - WORTAL ALKOHOLOWY. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez
dodaj do ulubionych  :::  ustaw jako stronę startową   
 JABOLE ONLINE 
M E N U
STRONA GŁÓWNA
jabole online
JABOLE
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 NAJGORSZE 5
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
NALEWKI
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
KNAJPY
 KNAJPY W
   CZ-WIE

 WASZE KNAJPY
jabole online
jabole online
WYTWÓRNIE
 TOP 10
jabole online
GALERIE
 GALERIA 1
 GALERIA 2
 FOTOSTORY
   Z ZABRZA

 WINGILIA U
   DAVE'a

 IMPREZA W
   CHECHLE

 KUBA W CZ-WIE
 WASZE ZDJĘCIA
 CRAVAT Z EKIPĄ
jabole online
jabole online
INNE
 KONKURS!
 TAPETY
 ZAMÓW NASZĄ
   PŁYTĘ CD

 GRA W JABOLE
 WYRÓB WINA
 ANKIETA
 WYNIKI ANKIETY
 UMÓW SIĘ NA
   WINO

 KSIĘGA GOŚCI
 CHAT ROOM
 POWIADAMIACZ
 SUBSKRYPCJA
 LINKI
 O NAS
 KONTAKT
jabole online
K L A R O W A N I E   W I N A
jabole online
      Wina, które nie osiągają pełnej klarowności, pomimo długiego czasu przechowywania, należy wyklarować w sposób sztuczny. Klarowanie przeprowadza się przy użyciu żelatyny lub taniny, w zależności jaka jest natura zmętnienia. Gdy w winie jest dużo garbnika - dodajemy żelatyny (lub innego źródła białka), gdy jest za dużo białka - dodajemy taniny (lub innego źródła garbnika). Zawsze najpierw należy przeprowadzić próby klarowania na małych ilościach wina, obserwując reakcje płynu na dodane czynniki. Klarowane przeprowadzamy zawsze w jak najniższej temperaturze. Zwykle dawka żelatyny nie przekracza 1-2g na 10l wina, taniny 0,5-1g na 10l wina. Należy unikać większych dawek środków klarujących, gdyż mogą one źle wpłynąć na jakość wina.

Zastosować można też inne środki klarujące jak:

  • Mleko (odtłuszczone, około 100g mleka na 10l wina),
  • Białko jaja kurzego (jedno rozbić na pianę i dodać do 30l wina),
  • Środki klarujące innego typu: węgiel aktywny i ziemia okrzemkowa - klarowanie zachodzi nie na drodze reakcji chemicznej a na drodze adsorpcji na powierzchni sorbenta. Stosuje się 5-20g ziemi okrzemkowej na 10l wina. Węgla aktywnego dodaje się około 2-20g na każde 10l wina.

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy