JABOLE ONLINE - WORTAL ALKOHOLOWY. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez
dodaj do ulubionych  :::  ustaw jako stronę startową   
 JABOLE ONLINE 
M E N U
STRONA GŁÓWNA
jabole online
JABOLE
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 NAJGORSZE 5
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
NALEWKI
 NOWE TESTY
 TESTY
 TOP 10
 TESTUJ Z NAMI
jabole online
jabole online
KNAJPY
 KNAJPY W
   CZ-WIE

 WASZE KNAJPY
jabole online
jabole online
WYTWÓRNIE
 TOP 10
jabole online
GALERIE
 GALERIA 1
 GALERIA 2
 FOTOSTORY
   Z ZABRZA

 WINGILIA U
   DAVE'a

 IMPREZA W
   CHECHLE

 KUBA W CZ-WIE
 WASZE ZDJĘCIA
 CRAVAT Z EKIPĄ
jabole online
jabole online
INNE
 KONKURS!
 TAPETY
 ZAMÓW NASZĄ
   PŁYTĘ CD

 GRA W JABOLE
 WYRÓB WINA
 ANKIETA
 WYNIKI ANKIETY
 UMÓW SIĘ NA
   WINO

 KSIĘGA GOŚCI
 CHAT ROOM
 POWIADAMIACZ
 SUBSKRYPCJA
 LINKI
 O NAS
 KONTAKT
jabole online
F E R M E N T A C J A   M O S Z C Z U
jabole online
      Następuje fermentacja, w której można wyróżnić trzy etapy:
  • Zafermentowanie - jest to początkowy okres fermentacji, w którym nie ma jeszcze w moszczu alkoholu, więc drożdże rozwijają się gwałtownie, przerabiając cukier; na powierzchni cieczy pojawia się piana, wydzielanie się CO2 jest słabe.

  • Fermentacja burzliwa - rozmnożone drożdże powodują szybki przerób cukru na alkohol i dwutlenek węgla; ilość cukru maleje, ilość alkoholu wzrasta; moszcz pieni się bardzo intensywnie, temperatura cieczy rośnie.

  • Dofermentowanie - gwałtowność fermentacji maleje, piana zanika, wydzielanie CO2 słabnie, aż w końcu ustaje, ciecz zaczyna się klarować, obumarłe drożdże osiadają na dnie naczynia.

      W domu fermentację przeprowadza się zwykle w baniakach szklanych o pojemności 5 - 50 litrów. Jeśli ktoś chce koniecznie zrobić większą ilość wina to powinien użyć beczek dębowych, parafinowanych od wewnątrz. Nie wolno stosować beczek po kapuście, ogórkach itp. lub beczek z drewna drzew iglastych. Naczynia stosowane do fermentacji muszą być absolutnie czyste! Naczynie fermentacyjne musi być napełnione do samej góry (wyłączając początkową fermentację, gdy nie nalewamy do pełna, żeby moszcz nie 'wykipiał').

      Baniak z fermentującym moszczem należy zamknąć rurką fermentacyjną (zamknięcie hydrauliczne powodujące, że CO2 ze środka baniaka może wydostać się na zewnątrz, natomiast powietrze nie jest w stanie dostać się do środka). Dla bezpieczeństwa moszczu najlepiej baniak zamknąć rurką od razu po nalaniu do niego moszczu.

      Po nalaniu doprawionego moszczu z matką drożdżową do baniaka początkowo wydaje się, że nie dzieje się nic, jednak drożdże rozpoczynają fermentację, która przechodzi niepostrzeżenie w proces burzliwy, który potrafi się czasem wymknąć spod kontroli... Drożdże powodując fermentację, podwyższają temperaturę moszczu (a reakcje chemiczne przebiegają szybciej w wyższych temperaturach), więc szybkość znowu wzrasta i wzrasta, tak samo jak i temperatura. Po przekroczeniu temperatury 30oC drożdże giną i fermentacja ustaje. Nie należy więc dopuścić do przegrzania moszczu i w razie potrzeby należy go ochłodzić, przez zanurzenie baniaka w zimnej wodzie.


Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy

Wortal alkoholowy. Tylko tanie alkohole, jabole i nalewki. Testy win. Oceny wytwórni. Galerie zdjęć. Opisy imprez. wino, wina, nalewki, nalewka, tanie, jabole, buraki, wytwórnie, testy, zdjęcia, alkohol, konkursy, nagrody, imprezy, chlanie, galerie, mp3, filmy