Porzeczki białe i czerwone nadają się do wyrobu pierwszorzędnych win. Im owoce są
dojrzalsze, tym lepsze uzyskamy wino. Jeśli mamy niezbyt dojrzałe porzeczki, to trzeba
je zostawić na kilka dni w suchym, przewiewnym miejscu, celem dojrzenia.
Porzeczki należy umyć i obrać skrupulatnie z szypułek i łodyżek z powodu ich gorzkiego smaku.
Owoce należy zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem.
Porzeczki posiadają dość dużo kwasu i dlatego czasem sok
porzeczkowy rozcieńcza się wodą w stosunku nawet 1l soku : 2l wody. Powstałą miazgę należy
zalać odpowiednią ilością wrzącej wody i po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży. Po
dwudniowym nafermentowaniu, przecedzić, dodać roztworu cukru (jeśli dużą ilość to w dwóch
ratach) i fermentować.
Przykład na 10l wina: